Rechtendocent Bald de Vries vroeg zich af waarom een hoorcollege twee keer drie kwartier duurt. Twee keer drie kwartier praten, is al vermoeiend, vindt hij. Hoe zou dat voor studenten zijn die twee keer drie kwartier moeten luisteren? 

 

Tekst: Bald de Vries  I  Foto: Ivar Pel 

 

Twee keer drie kwartier met een kwartier pauze. Het is het vaste stramien van de traditionele lesmethode op de universiteit. Een docent geeft een hoorcollege over een bepaald onderwerp wat hij vaak laat vergezellen door een PowerPoint- of Prezi-presentatie. 

 

Het een mooie en waardevolle onderwijsvorm, maar ga er maar eens aan staan als docent om twee keer drie kwartier te praten op hoog academisch niveau. En hoe is het voor studenten om twee keer drie kwartier te moeten luisteren met de afleiding van smartphone, tablet of laptop? Het is haast ondoenlijk. 

 

Ter voorbereiding op een hoorcollegereeks voor het vak Grondslagen van het recht voor eerstejaars studenten, vroeg ik me af waarom ik zou vasthouden aan het traditionele stramien. Kon het niet anders? 

 

Dat blijkt te kunnen. Mijn hoorcolleges van twee keer drie kwartier bestaan nu uit drie of vier minicolleges van vijftien tot hooguit twintig minuten. In die minicolleges behandel ik aspecten van het thema van de week. De reeks wordt aan het begin van het college geïntroduceerd en aan het einde uitgeleid. 

 

Na elk minicollege is er steeds een pauze waarin studenten even kunnen appen, facebooken of een peuk roken. Het bevalt de studenten goed. Tijdens een minicollege krijg ik hun volle aandacht in de wetenschap dat ze na een kwartier of twintig minuten weer een rustmoment hebben. Ook mij bevalt het. Ik heb een beter contact met de studenten, alsof het hoorcollege intiemer is en minder afstandelijk. 

 

Het grappige is dat ik dit stramien – en dan met name de lengte van een minicollege – ontleen aan kennis over de effectiviteit van kennisclips en videocolleges. Onderzoek wijst uit dat digitale colleges het meest effectief zijn als ze niet te lang duren. 

 

Elk minicollege bewerk ik vervolgens tot een apart videocollege van ongeveer tien minuten. Studenten kunnen deze - of een selectie ervan - bekijken ter voorbereiding op het tentamen of om hun geheugen op te frissen later in hun studie. 

 

Mijn ‘nieuwe’ hoorcolleges zijn een product van een mooie wisselwerking tussen ervaringen uit de fysieke en digitale wereld. How blended is that!  

 

Bald de Vries is Teaching Fellow en universitair docent bij het departement Rechtsgeleerdheid


C O L U M N

Kijk, hoorcolleges!

Column_Bald_de_Vries_15

column-bald-de-vries

 
13/29
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...