Campuscolumnist Lea ter Meulen laat haar gedachten de vrije loop als ze denkt aan een verdergaande digitalisering van de Universiteit Utrecht waar zij masterstudent Taalwetenschappen is.

 

 Tekst: Lea ter Meulen  I  Foto: Ivar Pel  

 

“Nou, van harte welkom op onze universiteit, professor Peters! Ik bloos een beetje, sorry, het is lang geleden dat we hier iemand van vlees en bloed ontvangen hebben. Nee hoor, dit ís het hoofdgebouw. Ach, veel meer dan een paar serverruimtesen een hok voor de netwerkbeheerders hebben we eigenlijk niet nodig, dus vandaar dit souterrain.

 

“Studenten? Ja, natuurlijk zijn die er – we zijn tenslotte een universiteit. Die zitten gewoon thuis, wel zo gemakkelijk. Niemand die te laat komt binnenstommelen, niemand die luidruchtig een blikje cola openmaakt als u net iets ingewikkelds aan het uitleggen bent. Geen gedoe met collegezalen die te klein zijn, of te donker, of te heet, of nog op slot. Ideaal.

 

“Waar u dan wel college geeft? Nou, gewoon, vanuit uw huis. Vanaf uw wc, voor mijn part. U kijkt gewoon in de lens van uw webcam en doet alsof u het tegen vijfduizend studenten heeft, want dat is ook zo. Vragen kunnen ze stellen via WhatsApp, lekker laagdrempelig. Wat zegt u nu – u wilt af en toe iets op een bórd kunnen schrijven? Met krijtjes? Sorry meneer, die gebruiken we al decennia niet meer. Je kunt niet meer van studenten verwachten dat ze handgeschreven tekst gaan ontcijferen, kom zeg. Zonde van hun tijd. De meesten kúnnen het trouwens niet eens meer.

 

“Collega’s... Bedoelt u échte mensen? In uw departement niet, ben ik bang. Er zitten er nog een paar bij Filosofie, en er zijn wat literatuurwetenschappers. Docenten zijn we aan het uitfaseren. De meeste cursussen worden al door robots gegeven. Studenten zijn laaiend enthousiast. E-mails worden in een paar seconden beantwoord, tentamencijfers zijn direct binnen. We hebben ook fantastische algoritmes om papers automatisch te beoordelen.

 

“Of we studenten ook gaan uitfaseren? Grappig dat u het vraagt, daar willen we eind 2035 mee be... O, u bedoelde het niet serieus. Nou, wij wel hoor. Vorig jaar heeft bij ons de allereerste computer zijn masterdiploma gehaald, Klinische Psychologie. Magna cum laude. Groot succes. Alleen de module Beroepsethiek vond hij lastig. Hij begint volgende maand met zijn eerste therapiesessies, via de chat. Zal ik u misschien zijn e-mailadres geven? U ziet er zo terneergeslagen uit.”


C O L U M N

 De laatste docent

Column_Lea_ter_Meulen

column-lea-ter-meulen

 
24/29
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...