BEKIJK  DE  VIDEO  OVER  DIGITAAL  TOETSEN  HIER    

Digitaal toetsen steeds populairder


De belangstelling voor digitaal toetsen van de verschillende faculteiten neemt snel toe. Docenten en studenten zijn over het algemeen positief over de nieuwe manier van toetsen, zegt Petra de Wit van de Directie ITS.

Digitaal toetsen is niet echt nieuw binnen de Universiteit Utrecht, maar sinds de komst van de digitale toetszaal dit voorjaar, neemt de belangstelling om studenten digitaal te testen binnen de UU toe. Op de faculteit Geesteswetenschappen na, heeft elke faculteit al eens gebruik gemaakt van de nieuwe mogelijkheid. Koplopers zijn de faculteit Bètawetenschappen met 18 toetsen en de faculteit Geneeskunde met 14 toetsen.  

Volgens Petra de Wit zijn studenten over het algemeen positief over de digitale toetszaal. “Elke toets wordt tot nog toe geëvalueerd.” Studenten zijn tevreden over de zaalinrichting, de internetverbinding en de Chromebooks. Het beeldmateriaal is van goede kwaliteit en de toetssoftware is gebruiksvriendelijk.” Negatieve punten zijn er ook. “Een aantal studenten geeft aan dat zij het lastig vinden zich te concentreren in deze setting.”

In maart 2015 werd de digitale toetszaal van de Universiteit Utrecht aan de wereld gepresenteerd: een mijlpaal in de jonge geschiedenis van de digitalisering van het Utrechtse onderwijs. En hoewel er aan de UU op verschillende plekken al digitaal werd getoetst, zit ‘het nieuwe’ vooral in de manier waarop de toets kan worden afgenomen: een combinatie van nieuwe toetssoftware, speciale computers en een veilige toetsomgeving.

“We gingen met de werkgroep terug naar de basisvraag”, zegt De Wit. “Wat heb je nodig om grote groepen studenten op een goede manier te toetsen in een veilige omgeving?” Het research- en denkwerk leverde toevallig op ongeveer hetzelfde moment een antwoord op alle vragen. Zo werd er speciale software ontwikkeld waarmee je een toets online kan afnemen zonder dat de student tijdens het tentamen het internet op kan; werd de juiste laptop en passense toetssoftware gevonden. Met deze oplossingen kon een mobiele toetszaal worden ingericht. De Wit: “Dat is een voordeel omdat de ruimte nu ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden.”

De toetszaal kan in twintig minuten worden op- en afgebouwd. De Wit legt uit hoe het digitaal toetsen technisch werkt: “We laten alleen het signaal van de test door, de rest van het internet kunnen we afsluiten. De laptops zijn zo geprogrammeerd dat ze alleen contact kunnen maken met het signaal van wifi waarin de toets zit. Op die manier hebben we een veilige omgeving.” `

 Als toetsprogramma werd gekozen voor Remindo en als computer kwamen de Chromebooks als beste uit de test. “Dit type laptop van Google werkt helemaal in de cloud en de studenten kunnen er geen informatie opslaan. Wij hebben de Chromebooks zo ingericht dat je er alleen toetsen op kan maken, Het mooie is dat ze een goede batterij hebben die het veertien uur doet, zodat je geen stopcontacten nodig hebt. We kunnen ze op een snelle wijze updaten en indien nodig op afstand blokkeren.”

Nu kunnen alleen zalen in het Educatorium worden gebruikt omdat deze zalen zijn uitgerust met de speciale ‘internetblokker’, maar er wordt al gedacht aan een uitbreiding. “In theorie kun je elke zaal met een ‘internetblokker’ uitrusten. Het idee is om toetsen op locatie in de toekomst mogelijk te maken.” 

De interesse in digitaal toetsen groeit binnen de universiteit, zegt De Wit. Maar aan een hele snelle uitbreiding wil ze nog even niet denken. “We doen het stapje voor stapje.” Maar ook andere universiteiten tonen veel belangstelling voor de Utrechtse methode die uniek voor Nederland is. “En volgens Google uniek in Europa, maar die uitspraak laat ik graag voor hun rekening”, zegt De Wit.

Meer informatie over digitaal toetsen? Klik hier

De ervaringen van een docent met digitaal toetsen

 

‘Ja, ik ben enthousiast’

Lennart Herlaar is docent Informatica. Studenten van twee van zijn vakken hebben dit jaar hun eind- en deeltoetsen digitaal gemaakt.

“Er zijn verschillende redenen waarom ik digitaal ben ga toetsen. Ten eerste heb je de mogelijkheid om je eigen vragen te analyseren waardoor je betere vragen kan gaan stellen. Ten tweede bouw je een itembank op: een verzameling aan vragen die je op een gemakkelijke manier opnieuw kan gebruiken. Ten derde scheelt het me heel veel nakijktijd. Informatica heeft in vier jaar tijd twee keer zoveel studenten gekregen. Bij mijn eerstejaarsvak heb ik nu 273 studenten.”

De meeste van zijn studenten zijn positief over de toetsen. “Studenten Informatica zijn natuurlijk gewend achter een computer te zitten. Velen vinden het fijn dat ze niet hoeven te schrijven en geloof me, ook voor mij als docent is dat fijn, want veel studenten hebben een slecht handschrift. Wat de studenten allemaal fijn vinden, is dat het tentamen heel snel is nagekeken. Ik heb er voor gekozen om ze het aantal punten al te laten zien direct na het tentamen. Ik geef ze later pas hun cijfer. Als kritiek zeggen sommige studenten dat ze het overzicht van het hele tentamen missen. Je kunt wel voor- en achteruit klikken in de toets, maar dat is anders dan met papier.” 

Ook over het type vragen zijn de studenten te spreken, zegt Herlaar. “Er zijn veel verschillende vormen om een vraag te stellen en een antwoord te geven en dat lijken studenten wel leuk te vinden. Zo zijn er natuurlijk de standaard meerkeuzevragen, maar je kan ook een vraag stellen die meer dan één goed antwoord heeft. Je kunt vragen of ze op een afbeelding klikken om iets aan te wijzen. Je kan vragen stellen waar ze verschillende items grafisch met elkaar moeten verbinden. En je kan natuurlijk ook gewoon open vragen stellen. Die kunnen alleen niet automatisch worden nagekeken.”  

Al met al een positief verhaal. Herlaar kan er niets anders van maken. “Ja, ik ben wel enthousiast. Ik heb er in totaal nog geen tijd mee gewonnen, maar dat komt nog wel. Nu ik weet hoe ik mijn vragen geschikt moet maken voor een digitale toets en het systeem heb leren kennen, is er al winst. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is dat ik nu meer tijd kan stoppen in het maken van de vragen en het verbeteren van mijn vragen. Werk dat ik veel leuker vind om te doen, dan nakijken.”    Tekst: Gwenda Knobel  

"Er zijn veel

verschillende vormen om

vragen te stellen

en een antwoord

te geven"

de-digitale-toetszaal

 
11/29
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...