DE UU ALS GADGET SCHOOL

de-uu-als-gadget-school-2_62

GADGET : DIGITALE MICROSCOPIE

Het digitale vergrootglas

Bij practica is niet langer een traditionele microscoop nodig, een laptop is voldoende. Studenten kunnen met het programma Slidebox inzoomen op gescande preparaten met coupes (plakjes) van bijvoorbeeld het embryo van een kikkervisje. Een docent kan digitale vragen toevoegen. De UU en het UMC Utrecht hebben subsidie gekregen om digitale microscopie te integreren in het onderwijs van verschillende opleidingen.


Positief:

“Je kunt in je eigen tempo door de practica gaan”, zegt Maud Kerstholt (22), die net klaar is met haar bachelor Biomedische Wetenschappen. “En je leert er meer van, omdat je direct feedback krijgt na antwoorden op vragen.”
Ze maakte kennis met de tool via seniordocent Joost Koedam van het UMC. Hij gebruikt digitale microscopie bij meerdere practica.
Koedam: “We hebben geen last meer van oude of vieze preparaten en voor studenten is onderzoeken makkelijker: je hebt beter beeld en overzicht dan bij een microscoop.”
Collega Maggy van Hoeij: “Voor docenten is het fijn dat we nu vragen over het onderwijs krijgen in plaats van over de techniek van de microscoop.” Zij gebruikt digitale microscopie in de cursus Weefsels voor eerstejaars Biomedische Wetenschappen.

Negatief:
“Als een werkcollege niet verplicht is, is het niet noodzakelijk om ernaartoe te gaan”, zegt studente Maud. “Ook is er minder interactie en discussie tijdens een practicum.”
Bij veel practica van medische opleidingen is er een combinatie van oud en nieuw: docenten vinden het belangrijk dat studenten nog wel weten hoe een microscoop werkt.
Vooralsnog wordt digitale microscopie alleen bij medische opleidingen ingezet. Waarom? Hogeresolutiescans worden gemaakt door de afdeling Pathologie van het UMC, die ze op een afgeschermde server zet. Andere opleidingen van de UU kunnen daar niet bij.
Docent Koedam: “We kijken nu naar mogelijkheden om de duizenden coupes voor tientallen practica elders op te slaan, zodat meer opleidingen erbij kunnen.”

microscopie-l-1.jpg
de-uu-als-gadget-school-2_63

GADGET: PRESENTERSWALL

Pubquiz colleges

Even rustig anoniem uitbrakken in een collegezaal is er niet meer bij. Met deze software vuurt een docent vragen op je af die te zien zijn op een groot scherm. Antwoorden doe je via je smartphone of laptop waarmee je bent ingelogd op een bepaalde website. Door in te loggen worden alle aanwezige studenten geregistreerd. 


Positief:
“Er is meer betrokkenheid en je wordt gedwongen na te denken over de stof”, zegt Vincent Kommers (20), tweedejaars Cognitieve Neurobiologische Psychologie. “Je reflecteert direct op je eigen leren.” Vincent maakte kennis met Presenterswall bij het keuzevak Wiskunde voor dichters, denkers en doeners van Michiel Doorman.
Doorman: “Ik had direct interactie met de studenten. Met Presenterswall kan ik ook snel toetsen hoeveel voorkennis de studenten hebben over een bepaald onderwerp.”
Met dit gadget komt het aantal goede en foute antwoorden direct in beeld en ook open vragen zijn een optie. Na de vraag ‘Waar denk je aan bij het woord wiskunde’ kan de docent alle antwoorden als een word cloud tonen. Nog een pluspunt: de aanwezigheid van studenten wordt geregistreerd, dus aftekenlijsten zijn passé.

Negatief:
“De telefoon als device kan een nadeel zijn”, vindt Vincent. “Je kunt verleid worden om ook even een appje te sturen.” Ook ligt fraude op de loer. Doorman: “Er waren studenten die een vraag vanuit de trein beantwoordden. Zij stonden daardoor wel als aanwezig geregistreerd.”

presenterswall-l-1.jpg

Tekst: Tim de Hullu  I  Foto’s: Anna van Kooij

FOTOALBUM

FOTOALBUM

de-uu-als-gadget-school-2

 
15/29
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...