Digitalisering 
voor een
betere UUWe zitten midden in een digitale evolutie. Het papier is op z’n retour, het klassieke hoorcollege achterhaald en wetenschap zonder snelle rekencomputers is ondenkbaar. De universiteit zal er in de toekomst heel anders uitzien. Hoe anticipeert de Universiteit Utrecht op deze nieuwe werkelijkheid?

Tekst: Gwenda Knobel  I  Illustratie: Helga Wellink

Informatietechnologie (IT) wordt steeds belangrijker, zegt adjunct-directeur René den Houting van de Directie Information and Technology Services (ITS). De ontwikkelingen gaan zo snel dat IT het onderwijs en onderzoek daadwerkelijk kan helpen innoveren. “Om op het hoogst wetenschappelijke niveau te blijven meedoen en zo aantrekkelijk te blijven voor toponderzoekers en studenten, is toepassing van moderne technologie noodzakelijk.”

 

De laatste jaren heeft de Universiteit Utrecht een fikse inhaalslag gemaakt op het digitale vlak. “De verbetering van de bestaande IT-infrastructuur heeft nadrukkelijk centraal gestaan. Van daaruit is verdere vernieuwing mogelijk.” Hij noemt als voorbeeld de toekomstige vervanging van het netwerk waardoor data sneller is op te halen of weg te schrijven, maar ook de veiligere opslagmogelijkheden en nieuwe werkplekconcepten die mogelijk worden door de nieuwe infrastructuur.

 

Daarnaast wordt gebouwd aan een nieuw datacenter in Almere. Hier verhuizen onder meer verschillende computersystemen naartoe waar bijvoorbeeld de financiële administratie en human resources mee werken. Maar ook zal er veel data worden opgeslagen. Een verbetering ten opzichte van de huidige servers die dichter bij huis staan, zegt Den Houting. “Veel capaciteit, heel krachtig en goed beveiligd. Via een snelle glasvezelverbinding zijn de data zo in Utrecht.” En zo wil de directie ITS op alle fronten meebewegen, zegt hij. “We stellen ons steeds de vraag hoe we IT kunnen inzetten om de UU te ontwikkelen.”

digitalisering-voor-een-betere-uu

 
9/29
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...