Een soort van

selfie voor

het onderwijs

Er wordt sinds april 2015 flink gebruik gemaakt van de Do-It-Yourselfstudio van de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie. Docenten gebruiken de opnameruimte om kennisclips en korte E-lectures te maken.

Tekst: Caspar Bovenlander  I  Foto: Ivar Pel

Samen  met coördinator onderwijs en studentzaken Caro Bliekendaal bekijkt docent Europees Recht Ton van den Brink het resultaat van zijn eerste audiovisuele clips die hij zojuist heeft opgenomen in de Do-It-Yourselfstudio (DIY). “Binnen een uurtje heb ik twee clips van 12 minuten opgenomen. En dat in één take, dus dat ging goed.” Wel heeft Van den Brink moeite om de clip terug te kijken. “O, dat oog! Het is toch lastig om mezelf terug te zien.”

In de DIY-studio op de International Campus kunnen docenten zelf gemakkelijk kennisclips opnemen. De docenten kunnen hier zelfstandig aan de slag. De Directie ITS biedt technische ondersteuning als dat gewenst is, maar docenten kunnen ook alleen aan de slag.

De komst van de studio is een onderdeel van het programma Educate-it, dat als doel heeft om docenten te helpen bij het innoveren van het onderwijs. Caro Bliekendaal is programmamanager van de faculteit voor Educate-it: “Steeds meer docenten van Rebo vroegen om een dergelijke studio. Daarom zijn we begonnen met een pilot.”

Docent Van den Brink is benieuwd hoe de clips gaan uitpakken: “In hoorcolleges wil je het liefst de grote lijnen kunnen uitleggen. Maar er zijn altijd zaken die belangrijk zijn om extra op in te gaan, maar waar je liever geen half hoorcollege aan wilt besteden. Daar zijn kennisclips handig voor. Deze clip is voor een cursus die ik in Duitsland ga geven. In de kennisclips vertel ik de basiskennis die studenten moeten weten. Het is, zeg maar, de cursus voor dummies. Daarmee kunnen ze zich voorbereiden op mijn colleges waarin ik dan meteen dieper op de stof kan ingaan.”

Van den Brink verwacht vooral dat bepaalde studenten het heel prettig vinden. “Sommigen zijn heel auditief ingesteld. Voor hen zijn dit soort clips heel prettig en werkt het beter dan het lezen van teksten.” Bliekendaal wijst er wel op dat studenten nog vertrouwd moeten raken aan deze nieuwe elementen in het onderwijs. “Docenten zullen de kennisclips dus goed in hun cursus moeten integreren en de studenten er actief op moeten wijzen dat deze bekeken dienen te worden.”

Verschillende faculteiten en departementen beschikten al langer over een studio, waaronder biologie. Deze diende als voorbeeld voor de nieuwe DIY-studio. “Er waren al wat docenten die zelfstandig kennisclips met een slechte webcam opnamen, maar dat gaf niet het beste beeld”, legt de coördinator van de ICT ondersteuners van Biologie Elly Langewis uit. “Met een webcam wordt vaak vanuit een rare hoek gefilmd en is de belichting slecht.” Met een klein budget richtte ze een studio in met lampen, een goede webcam, microfoon en een spiegel om te checken of je haar goed zit. De studio beschikt zelfs over een green screen, zodat docenten zelf een achtergrond kunnen invoegen.

Over een groen scherm beschikt de DIY-studio van Rebo niet. De studio is eigenlijk niet meer dan een ruime kamer met speciale lampen en geluidsschermen. Het is de bedoeling dat elke faculteit een dergelijke DIY-studio krijgt.

Do-it-Yourselfstudio-klein

do-it-yourselfstudio

 
12/29
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...