IN  DUBIO

Kan het
digitale leven ook
een last zijn?

Computers en internet hebben ons mensen mooie dingen gebracht, maar er is ook een schaduwzijde….. 

Hulp is onderweg

Wanneer je een digitaal formulier moet invullen en versturen als je computer het niet meer doet, dan weet je dat de digitalisering is doorgeslagen. Zo ver kwam het nét niet: de aansluiting tussen IT’ers en de rest van de UU was soms nog wel een dingetje, zegt Nico Poppes die alle IT-ondersteuning onder zijn hoede heeft. Hij leerde van de fouten.

Velen met een IT-klacht willen graag menselijk contact. Dus naast bellen en mailen, kun je een IT-ondersteuner ook weer gewoon aanschieten op de werkvloer. Zoals in de bibliotheek bijvoorbeeld. Daar zijn voor de studenten helpers aanwezig die op hun station blijven ook nadat de klok 17 heeft geheid.

Krijtjes voor feitjes

Een beeldscherm voorrang geven boven een krijtbord…… Kijk dat is nu zo’n ontwikkeling waar je de wiskundigen heel verdrietig mee maakt, zegt docent-onderzoeker Gerard Barkema. Een wiskundige vergelijking laat zich het best uitleggen op een ouderwets krijtbord. Ten eerste omdat krijt op een bord ook tot op de achterste rij in de collegezaal goed te zien is, ten tweede omdat de studenten het tempo makkelijk kunnen volgen van de krijtende docent. Tijdens het overschrijven komt de logica van de vergelijking helderder binnen. Dat heeft zo’n ouderwets bord mooi voor op een gelikte Prezipresentatie of een whiteboard met slecht contrast.

De pen voor het betere nadenkwerk

De laptop is een goede uitvinding, maar niet om aantekeningen mee te maken, zegt docent-onderzoeker Mirko Tobias Schäfer. Hij vraagt zijn studenten hun telefoon en laptop in de tas te houden en aantekeningen te maken zoals het vroeger gebruikelijk was: met pen op papier. Niet alleen kan de hele wereld die bereikbaar is via de laptop en de smartphone voor een concentratieprobleem zorgen, de kleine elite die wel bij de les kan blijven, leert sneller als ze schrijft in plaats van typt.

Wie schrijft, zo wijst onderzoek uit, let echt op en maakt een selectie van hetgeen de docent vertelt. Hierdoor blijven de meest belangrijke opmerkingen beter hangen - je kan nou eenmaal niet zo snel schrijven als de docent praat. Typen biedt een valkuil: wie typt probeert de docent letterlijk te volgen. Hierdoor schakelt de dieper-nadenkmodus uit en gaat de sneltypmodus aan.

Boeven op de digitale snelweg

Het ergste dat je wellicht kan overkomen in de digitale wereld is diefstal van je identiteit. Cybercriminelen zijn meestal op zoek naar je wachtwoorden om jouw wereld binnen te dringen. Ze sturen je vaak slecht geformuleerde mailtjes waarin ze je vragen je wachtwoord voor een bepaalde dienst te wijzigen. Beantwoord je ze dan kunnen er nare dingen gebeuren. De criminelen kunnen zo je hele computer overnemen en zelfs je bankrekening. Vervelend maar minder erg is als ze je e-mailadres gaan gebruiken om uit jouw naam mensen gaan spammen met reclameboodschappen of rare teksten. Gevolg: jij komt op een zwarte lijst te staan waardoor je geen mail meer kan sturen. Heel naar, zeker als je net voor de inleverdatum zit van een paper of een subsidieaanvraag. Het kan wel even duren voor je weer gewoon kunt mailen.

Wie veilig het internet op wil, kan het beste elk half jaar zijn wachtwoord wijzigen, zegt beveiligingsofficier van de UU René Ritzen. En gebruik niet voor alle diensten dezelfde toegangscodes. Moeite met het onthouden van al die wachtwoorden? Daar zijn speciale onlineprogramma’s voor, die dat dan wel weer – beveiligd zijn met een wachtwoord. Die op een papiertje schrijven dan maar? Ritzen raadt het niet aan, maar als je dat papiertje héél goed verstopt en niet onder je toetsenbord plakt… ja dan mag het wel.   Tekst: Gwenda Knobel


in-dubio

 
25/29
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...