De UB wil weten... welke onderzoektools zijn populair onder wetenschappers?

Software_voor_onderzoekers_68

De Universiteitsbibliotheek houdt een groot onderzoek naar de populariteit van tools en websites die wetenschappers gebruiken voor hun onderzoek. De UB wil weten wat de trends zijn en welke tools het leven van de onderzoekers écht makkelijker maken.

Tekst: Gwenda Knobel

Door de bomen het bos niet meer zien. Zo zal menig onderzoeker zich voelen als hij op zoek gaat naar digitale middelen die helpen bij het vergaren en ordenen van hun onderzoeksdata. Er is de laatste jaren een ware geboorte-explosie van tools en websites en vindt dan maar eens het meest effectieve hulpmiddel.

De UB reikt hen de helpende hand. UB-medewerkers Jeroen Bosman en Bianca Kramer zagen het woud aan tools en websites groeien. Gedreven door hun eigen nieuwsgierigheid gingen ze op onderzoek. Welke digitale hulpmiddelen (tools) en websites die beweren het de onderzoeker gemakkelijker te maken zijn er? Welke doen wat ze beloven en zijn populair onder onderzoekers?

Het duo kwam uit op een lijst van 550 tools waarvan ze de 101 meest innovatieve overzichtelijk in een cirkeldiagram zetten. Het diagram is verdeeld in zes punten die de zes onderzoeksstappen voorstellen: ontdekken, analyseren, schrijven, publiceren, het naar buiten brengen van je onderzoek en beoordelen. Elke pizzapunt bevat de meest innovatieve tools: de nieuwste in de buitenste cirkel, de oudste in de binnenste.

Het overzichtelijke diagram won de prijs van best poster tijdens een congres (Force2015) in Oxford in januari 2015. De digitale variant is nu de op twee na meest bekeken poster op de informatiesite Figshare.

Met de inventarisatie stopte de belangstelling van het duo niet. Nu willen ze weten wie welke tools gebruikt. Hiervoor hebben ze een enquête gemaakt die door onderzoekers wereldwijd ingevuld mag worden. Op dit moment hebben zo’n 5000 wetenschappers dat al gedaan, waarvan ruim 450 van de Universiteit Utrecht. Tot 10 februari hebben onderzoekers de tijd om de vragenlijst in te vullen. “We hopen dat we dan 10.000 reacties binnen hebben.”

Met die informatie kunnen ze hun eigen bevindingen toetsen aan de mening van de wetenschappers. Bosman en Kramer:” Bij de poster hebben we geselecteerd op innovativiteit. Maar nu willen we echt weten welke tools worden gebruikt.”

Het duo denkt onderzoekers met deze informatie beter te kunnen helpen. “Vanuit ons werk voor de UB willen wij op de hoogte zijn van tools die onderzoekers gebruiken voor communicatie en het verwerken van informatie. Die kunnen we dan onder de aandacht brengen.”

Ook wetenschappelijke uitgeverijen houden de markt goed in de gaten. Zij kopen populaire tools op en proberen ze nog groter te maken. Voor het gebruik van die tools moet je weer betalen.

Veel van die tools zijn ontwikkeld door handige onderzoekers. “Dat is een interessant proces. Dan zoekt een onderzoeker een bepaald programma om zijn onderzoeksgegevens in te verwerken en kan hij niets vinden wat bestemd is voor zijn doel. Dan gaat hij er zelf een bouwen. Soms worden die succesvol en opgekocht door een uitgeverij.”

  survey voor uu medewerkers

  survey voor onderzoekers buiten de uu

Software_voor_onderzoekers_67
Software_voor_onderzoekers_66

tools-voor-onderzoekers

 
19/29
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...