UU’ers krijgen wekelijks verdachte mailtjes

veiligheid-op-internet_slot

‘Niet overal klakkeloos op klikken’ en ‘verander minimaal elk half jaar je wachtwoord’. René Ritzen, veiligheidsofficier van de digitale UU-wereld kan het niet vaak genoeg herhalen. De zwakste schakel in de beveiliging van jouw onlinegegevens, ben je zelf.
Tekst: Gwenda Knobel

Wekelijks krijgen UU-studenten en medewerkers één of meer zogeheten phishingmails in hun inbox. In dit type berichten staat bijvoorbeeld dat je bankrekening of credit card wordt geblokkeerd, dat je een betalingsachterstand hebt, een bekeuring moet betalen of een prijs hebt gewonnen. Om erger te voorkomen of om je prijs te ontvangen, moet je zo snel mogelijk reageren en wel door op een linkje te klikken. Helaas zijn er nog steeds mensen die dat ook echt doen, zegt René Ritzen. Zeker nu de mailtjes in veel beter Nederlands zijn geschreven dan een tijdje terug en nu ook nog voorzien zijn van zeer origineel ogende bedrijfslogo’s.

Met enige regelmaat voert de universiteit een campagne die medewerkers en studenten van de Universiteit Utrecht er op moet wijzen zich te beveiligen tegen deze internetcriminelen. De cybercriminelen kunnen verschillende soort kwaad voor ogen hebben: ze kunnen je bankrekening plunderen of met jouw mailadres reclame voor geneesmiddelen rondsturen. De ene daad heeft minder consequenties dan de ander, maar leuk is het niet als je slachtoffer wordt, zegt Ritzen. Volgens Ritzen klikken nog te veel mensen achteloos op mailtjes. “Dan lees je te snel over het mailbericht heen en denk je dat je een bericht van een bekende bron opent en dan haal je ineens een virus binnen.” Een ander gevaar kan zijn dat jouw UU-mailadres wordt overgenomen. Dan wordt er met jouw adres spam verstuurt. “Wij krijgen daar redelijk snel een melding van en blokkeren het account. “Het kan wel een paar dagen duren voor je je mailadres weer kunt gebruiken.”

Ook zijn er nog steeds studenten en medewerkers die virussen binnenhalen wanneer ze software downloaden of klikken op een linkje op een website en zonder het in de gaten te hebben een programma installeren op jouw computer waarmee die op een later moment kan worden overgenomen door de aanvaller.

Vandaar dat de Directie ITS regelmatig campagne voert hoe je veilig op internet kan surfen. Op internet zijn voor studenten en medewerkers aparte webpagina’s met informatie te vinden. Deze winter komt er een folder uit met tips.veiligheid-op-internet

 
27/29
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...