De Digitale Universiteit Utrecht

voorwoord-carolien-besselink_72

Beste lezer,

 

Het is waarschijnlijk makkelijker om water op Mars te vinden, dan om te voorspellen waar de digitalisering van de maatschappij ons brengt. Dat IT impact op ons leven, werk en onze studie heeft staat vast, maar hoe groot die zal zijn, daarin hebben we als universiteit nog veel te ontdekken. IT is steeds makkelijker geworden.

Toen ik studeerde moest ik maandenlang programmeren om een optisch 3D-plaatje op het beeldscherm te laten zien. Tegenwoordig is één druk op de knop genoeg om in een virtuele 3D-wereld te stappen. IT is tegenwoordig ook vanzelfsprekend. Niemand kan zonder wifi. Wij zien de afgelopen jaren een explosieve groei in het aantal wifi-gebruikers op de universiteit en het einde van die groei is nog niet in zicht. De vraag naar meer en betere IT is groter, de wensen en eisen zijn hoger. Daar ligt voor ons als de directie Information & Technology Services (ITS) een grote uitdaging.

Digitalisering is een belangrijke ontwikkeling in het hoger onderwijs. Voor de minister zijn de mogelijkheden van IT een innovatiemotor voor uitdagend en toekomstbestendig onderwijs. IT wordt gezien als een middel om de kwaliteit te vergroten en de toegankelijkheid van onderwijs te verbeteren. Digitalisering is daarom een belangrijk thema op de Strategische Agenda Hoger Onderwijs 2015-2025 en voor de universiteit. Bij de directie ITS staat digitalisering van het onderwijs dan ook centraal in ons werk.

Digitaliseren betekent voor de IT-professionals van de UU dat inzetten op het beheer van systemen niet meer voldoende is; het draait steeds meer om het flexibel kunnen bieden van innovatieve oplossingen. Om dit te realiseren gaan wij in gesprek met studenten, onderzoekers en docenten. We willen niet alleen voldoen aan de huidige wensen, maar ook actief nieuwe technologie aandragen waarmee de universiteit het verschil kan maken. Dat maakt mijn taak zo uitdagend: trends nauwlettend volgen en zorgen voor steeds voldoende kennis en kunde in huis. Het vergt out-of-the-boxdenken, combineren van kennis en samenwerken om de innovatie concreet vorm te geven. Dat past bij uitstek bij de UU.

Laat dit dan ook een uitnodiging zijn aan jou als gebruiker van IT om met ons mee te denken, en met ons samen te werken om de universiteit nog innovatiever te maken. Laat je inspireren door de Digitale Universiteit in dit magazine.

 

ir. Carolien Besselink, directeur Information &Technology Services (ITS)

Het nieuwe datacenter van de Universiteit Utrecht komt in Almere

 

Servers, netwerkapparaten en apparatuur voor data-opslag die nu nog in datacenters van De Uithof of de binnenstad staan, verhuizen in 2017 naar Almere. In het zwaar beveiligde en moderne datacenter van KPN gaat de Universiteit Utrecht ruimte huren. Via glasvezelkabels staat de universiteit in verbinding met haar data in de Flevopolder.

 

Carolien Besselink, directeur ITS legt in deze geluidsopname (klik op bovenstaand audio-icoon) uit wat er voor de medewerkers en studenten verandert in 2017 en waarom de UU heeft gekozen voor het huren van ruimte in plaats van het bouwen van een eigen datacenter.

voorwoord-carolien-besselink

 
5/29
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...